Coronavirus en het geven van onderwijs op afstand

Het coronavirus heeft veel impact. In steeds meer landen wordt geadviseerd thuis te blijven bij griepverschijnselen. Hierdoor gaan grote groepen kinderen niet meer naar school. Dit is erg vervelend en als het lang duurt kan het nadelige gevolgen hebben voor kind en maatschappij. Toch zijn er mogelijkheden om kinderen (op afstand) onderwijs aan te bieden. In deze blog geven wij een aantal tips en delen we onze ervaringen.

Verdiep je eerst in de mogelijkheden van online onderwijs
Het geven van online onderwijs is anders dan het geven van klassikaal onderwijs. Verdiep je eerst in de verschillende mogelijkheden van online onderwijs. Welke vorm past het beste bij jouw school, jouw doelgroep en team? Laat je eventueel inspireren door andere scholen.

Ontwerpen van online onderwijs
Ga niet ad hoc online onderwijs aanbieden. Denk eerst na over de leerdoelen, (online) didactiek en de organisatorische aanpak. Beslis hoe je de lessen gaat vormgeven en via welke kanalen je deze lessen gaat aanbieden? Onderzoek welke online leermaterialen beschikbaar zijn binnen jouw school of overweeg eventueel nieuwe materialen te kopen. Misschien wil je wel zelf eigen lesmaterialen gaan maken of wellicht zijn er gratis lesmaterialen beschikbaar op het internet (bijv. Youtube)? Het is altijd verstandig om een draaiboek te maken van de online lessen die je wilt gaan geven.

Gebruik van tools
Er zijn veel tools die je kunt gebruiken bij het geven van onderwijs op afstand. Kies op basis van jullie ontwerp de juiste tools. Sommige tools zijn vooral gericht op communicatie (denk aan Microsoft Teams, Skype of Zoom) en andere tools zijn meer bedoeld voor het delen van educatieve content of het organiseren van onderwijs (denk hierbij aan de traditionele elektronische leeromgevingen zoals Moodle, Its Learning en MOO).

Test je online leeromgeving
Het is verstandig om eerst de online leeromgeving te testen/ervaren met je collega’s (gebruik tools en aanpak). Hoe werkt alles en is je ontwerp geschikt voor het geven van online onderwijs? In een testfase kan het draaiboek/plan nog worden aangepast. Tijdens het geven van online onderwijs is dit niet meer mogelijk en kan het geven van online onderwijs ongewenste situaties veroorzaken.

Betrek ouders/verzorgers
Er is een fysieke afstand tussen leraar en leerling bij het geven van online onderwijs. Daarom is het verstandig om ouders/verzorgers te betrekken bij het geven van onderwijs op afstand. Zij kunnen de leerlingen helpen (opstarten, inloggen). Daarnaast kunnen ouders/verzorgers ook zorgen dat leerlingen niet teveel afgeleid worden tijdens het leerproces.

Vergeet niet te evalueren
Het is verstandig om te evalueren. Heeft alles gewerkt zoals je verwacht had? Wat kan je de volgende keer beter doen? Pas op basis van de evaluatie jouw toekomstige aanpak aan.

Tot slot
Wil je meer informatie of wil jij of jouw school gecoacht worden bij het geven van online onderwijs? Laat het ons weten via www.internetschool.nl

Open chat
Chat direct met ons!
Hallo, hoe kunnen wij jou helpen?