Onze kijk op online onderwijs

25 april 2018, update 14 september 2018

Afgelopen maanden hebben wij veel mensen gesproken over de mogelijkheden van online onderwijs via De Internet School. Dit heeft ons veel waardevolle informatie opgeleverd. Online onderwijs biedt scholen en hun leerlingen of studenten veel mogelijkheden. Ook kan het een aantal problemen oplossen zoals het lerarentekort. Het is wel belangrijk dat functionaliteiten goed worden ingezet, online trainers vaardig zijn en de organisatie op orde is. In dit artikel beschrijf ik onze (vernieuwde) kijk op online onderwijs.

Een hybride leeromgeving

Alleen het aanbieden van e-learning modules en/of het alleen inrichten van een elektronische leeromgeving met leermiddelen lijkt niet goed te werken. Het is belangrijk dat je kennisoverdracht (via technologie) slim combineert met (online) “face-to-face” contact. Een goede mix van technologie en interactie lijkt noodzakelijk. Zo ontstaat er een echte hybride leeromgeving.

Wat ons betreft is technologie zo ver doorontwikkeld dat face-to-face contact via het internet goed mogelijk is. Ook biedt e-coaching interessante mogelijkheden. Natuurlijk is de aanpak altijd afhankelijk van de gekozen didactiek of het vak waarin onderwezen wordt. Online onderwijs is niet voor alle leervragen de oplossing.

“Best of Breed” versus “All-in-One”

Traditionele software pakketten voor (school)organisaties zijn vaak “All-in-one” pakketten. De traditionele elektronische leeromgeving (ELO) bestaat vaak uit een verzameling van functionaliteiten. Voor bijna alle onderwijsprocessen is wel een functionaliteit beschikbaar binnen deze traditionele online leeromgevingen. In sommige gevallen zijn zelfs student informatie systemen (SIS) samengevoegd met de ELO. Uit praktische overwegingen lijkt dit handig maar vaak loop je tegen beperkingen aan bij het uitvoeren van (online) lessen.

Daarentegen zie je ook (steeds meer) “best of breed” softwarepakketten. De aangeboden functionaliteiten zijn gericht op één of enkele deelgebieden van het onderwijsproces. Denk hierbij aan software voor toetsing, online classrooms, specifieke verwerkingsopdrachten, e-coaching, ontwikkelen van educatieve spelletje of content. De software is voor een specifieke leeractiviteit ontworpen, de ontwikkelaars zijn vaak inhoudelijk deskundig en de software heeft vaak veel meer mogelijkheden dan dezelfde functionaliteiten in “all-in-one” pakketten.

Bij De Internet School kiezen we altijd voor “Best of Breed” oplossingen.

Succesvol Online Onderwijs volgens De Internet School: Kennisoverdracht, E-coaching en Social Learning!

Bij online onderwijs is het belangrijk dat de online trainers, -leraren, -docenten en e-coaches gefaciliteerd worden met diverse soorten producten en diensten.  Dit aanbod kunnen we onderverdelen in 3 deelgebieden:

1) Kennisoverdracht,
2) E-coaching en
3) Social Learning.

Binnen elk deelgebied willen we de best passende software oplossingen aanbieden.

Kennisoverdracht en e-coaching
Voor kennisoverdracht gebruiken we een elektronische leeromgeving (Moodle). Naast deze ELO komen er tools voor e-coaching en interactie beschikbaar. Denk hierbij aan Pluform, Online Classrooms, WhatsApp, Skype of Adobe Connect.

Community deelnemende online trainers en scholen (Social Learning)
Binnen de (online) Community delen we kennis en ervaringen rondom het gebruik van de ELO t.b.v. kennisoverdracht en het gebruik van software voor e-coaching en interactie. Ook willen wij samen met de leden van de online community de mogelijkheden van online onderwijs verder ontdekken. Het vormen van een online community is een belangrijke onderdeel voor het verder vormgeven van De Internet School en online onderwijs in Nederland.

Wil je meer informatie? Mail ons via info@internetschool.nl